Análisis de las Disposiciones Fiscales Aplicable a la Industria Restaurantera en Ensenada Baja California
DOI:
https://doi.org/10.29105/vtga3.3-991Keywords:
Industry, Restaurant, Tourism, Reform, TaxAbstract
The restaurant industry satisfies the social and economic needs of the population; however, this sector has shown an economic slowdown, coinciding with fiscal reforms. While the tourism industry abroad has tax supports, In Mexico receives a treatment of general way, Even though the restaurant industry forms an important part of the local and tourist economy, contributing a large percentage of the national and international gross national product and, in turn, being one of the major sources of employment, it is presumed that the tax provisions of the Income and value added tax are the cause of the restaurant sector is affected in its competitiveness, It is extremely important to analyze the detailed provisions to protect the industry.
Downloads
References
Anzil, F. (2008). "Competitividad". Recuperado de: http://www.zonaeconomica.com/definicion/competitividad
Buendía, E. (2013) El papel de la ventaja competitiva en el desarrollo económico de los países. Análisis económico, (No. 69) (pág. 55-78) vol. XXVIII recuperado de: http://www.redalyc.org/pdf/413/41331033004.pdf
Cámara de diputados del H. congreso de la unión. Constitución Política de los Estados Unidos Mexicanos, (1917). Reformado en 2017, recuperado de: http://www.diputados.gob.mx/LeyesBiblio/pdf/1_240217.pdf
Cámara de diputados del H. congreso de la unión. Ley del Impuesto al Valor Agregado, (1978). Reformado en 2016, recuperado de: http://www.diputados.gob.mx/LeyesBiblio/pdf/77_301116.pdf
Cámara de diputados del H. congreso de la unión. Ley del Impuesto Sobre la Renta, (2013). Reformado en 2016, recuperado de: http://www.diputados.gob.mx/LeyesBiblio/pdf/LISR_301116.pdf
CANIRAC (2011) Industria Restaurantera en México. Recuperado de: www.canirac.org.mx/pdf/canirac-20110713-cifras-del-sector-restaurantero.pdf
Cano M., Olivera, Balderrabano, Pérez. (2013) Rentabilidad y Competitividad en la PYME. Ciencia administrativa (No. 2) (pág. 20-86), recuperado de: https://www.uv.mx/iiesca/files/2014/01/11CA201302.pdf
David R. (1959). (1ra. Ed.). (Juan Broc b. trad.) Principios de economía política y tributación, México, CFE.
ECORYS (2014), food taxes and their impact on competitiveness in the agri-food sector. Recuperado de: http://www.ecorys.com/about/profile-and-history
González y Peach. (2000) Competitividad y estrategia: el enfoque de las competencias esenciales y el enfoque basado en los recursos, Recuperado de. http://www.ejournal.unam.mx/rca/197/RCA19705.pdf
INEGI (2015) Cuenta Satélite del Turismo en México, 2013. Recuperado de http://www.inegi.org.mx/saladeprensa/boletines/2015/especiales/especiales2015_03_8.pdf
INEGI (2016). Producto Interno Bruto Turístico. Recuperado de http://www.inegi.org.mx/est/contenidos/proyectos/cn/tur/
John, C. Maxwell. (2016). Liderazgo, lo que todo líder necesita saber, Grupo Nelson. Recuperado de: https://books.google.com.mx/books?id=OHwUCgAAQBAJ&lpg=PA445&dq=la%20competencia%20es%20sana&hl=es&pg=PA445#v=onepage&q=la%
Macías H. Cortés J. (2004) Disminuir la tarifa general de IVA en Colombia aumentaría el recaudo tributario. Recuperado de http://revistas.udem.edu.co/index.php/economico/article/view/1135/1104
Pastor, L. (20015), La Fiscalidad del Turismo desde Una Perspectiva Internacional. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5296666
Pérez J., Fol. R. (2016). (2a Ed.) Manual de casos prácticos de ISR. TAX 177
Pérez J., Fol. R. (2017). (4a Ed.) Guía Práctica Fiscal, TAX
Ruiz, C. (2009) ¿Cuál es la esencia de una empresa? https://altadireccion.wordpress.com/2009/08/04/%C2%BFcual-es-la-escencia-de-una-empresa/
Uribe E. (2012) 7 áreas para ser más competitivo. Entrepreneur. Recuperado de: https://www.entrepreneur.com/article/265173
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
a). Authors keep copyright and give the journal the right of the first publication of the work under a Creative Commons attribution license. This license allows others to share the work as long as original authorship and initial publication in this journal is acknowledged.
b). Authors may make other independent and additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in this journal (e.g., include it in an institutional repository or publish it in a book) as long as they clearly indicate that the work was published for the first time in this journal.