Alternativas de producción del nopal en el Estado de México

Authors

  • Sendy Janet Sandoval-Trujillo Autonomous University of Mexico State image/svg+xml
  • Verónica Ramírez-Cortés Autonomous University of Mexico State image/svg+xml
  • Blanca Estela Hernández-Bonilla Autonomous University of Mexico State image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.29105/vtga5.2-748

Keywords:

nopal, producción, productores, región, tuna

Abstract

The present investigation studies the productive process of the cactus of the region of the Valle de Teotihuacan, as well as, the necessity that they have to expand its market by means of the elaboration of derived products, the objective is to present diverse production alternatives, some of which promote the social entrepreneurship, contributing to the generation of employment sources and promoting the economic development of the region and the country, considered within the emerging economies of the world. It is a mixed study conducted under a methodology of exploratory scope and with sequential explanatory design, statistical data published by the Agri-Food and Fisheries Information Service were analyzed, surveys were applied to the producers to identify the characteristics of their production and the challenges they face, it was determined what type of production is more convenient and suggesting alternatives.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Angeles-Núñez, J. G., Anaya-López, J. L., Arévalo-Galarza, M., Leyva-Ruelas, G., Anaya Rosales, S., y Martínez-Martínez, T. O. (2014). Análisis de la calidad sanitaria de nopal verdura en Otumba, Estado de México. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 5(1), 129-141. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v5i1.1016

Callejas-Juárez, N., Matus-Gardea, J. A., García-Salazar, J. A., Martínez Dámian, M. A. y Salas, González, J. M. (2006). Situación actual y perspectivas de mercado para la tuna, el nopalito y derivados en el Estado de México. Agrociencia. 43(1): 73-82.

Domínguez-García, I. A., Granados-Sánchez, M. D. R., Sagarnaga-Villegas, L. M., Salas-González, J. M., y Aguilar-Ávila, J. (2017). Viabilidad económica y financiera de nopal tuna (Opuntia ficus-indica) en Nopaltepec, Estado de México. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 8(6), 1371-1382. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v8i6.304

Galicia-Villanueva, S., Escamilla-García, P. E., Alvarado-Raya, H., Aquino-González, L. V., SernaÁlvarez, H., y Hernández-Cruz, L. M. (2017). Plantación experimental de nopal para evaluación de sistemas de fertilización y extracción de mucílago. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 8(5), 1087-1099. Recuperado de http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=263152411007 DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v8i5.110

Maki-Díaz, G., Peña-Valdivia, C. B., García-Nava, R., Arévalo-Galarza, M. L., Calderón-Zavala, G., y Anaya-Rosales, S. (2015). Características físicas y químicas de nopal verdura (Opuntia ficusindica) para exportación y consumo nacional. Agrociencia, 49(1), 31-51. Recuperado de http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30236850003

Millán, H., y Pérez, R. (2008). Desigualdad social y pobreza en el Estado de México: ¿convergencia o divergencia? Economía y Sociedad, 14(21), 17-39.

Olivero Verba, R. E., Mendoza, Y. D. R. A., Martínez, I. D. M., Camargo, D. P. C., y Gazabón, L. E. M. (2014). Utilización de Tuna (opuntia ficus-indica) como coagulante natural en la clarificación de aguas crudas. Avances: Investigación en Ingeniería, 11(1), 70-75. DOI: https://doi.org/10.18041/1794-4953/avances.1.302

Ramírez Abarca, O., Figueroa Hernández, E. y Espinosa Torres, L. E. (2015). Análisis de rentabilidad de la tuna en los municipios de Nopaltepec y Axapusco, Estado de México. Revista Mexicana de Agronegocios, 36, 1199-1210. Recuperado de http://www.redalyc.org/articulo. oa?id=14132408006.

Valdez, C. R. D., Blanco, M. F., Vázquez, A. R. E., y Magallanes, Q. R. (2008). Producción y usos del nopal para verdura. Revista Salud Pública y Nutrición, 14, 1-19.

Aguilar, A. (2008). Guía para cultivar nopal tunero en el Estado de Hidalgo. México: Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias.

Aké, M. (2017). Biogás con nopal para vehículos, en sustitución de combustibles fósiles. México: LXIII Legislatura de la H. Cámara de Diputados.

Hernández Sampieri, R., Fernández Collado, C., & Baptista Lucio, P. (2010). Metodología de la investigación. 5ª ed. México: Mc Graw Hill.

Sandoval, S., Ramírez, V. y Hernández, B. (2017). Alternativas de comercialización de la producción del nopal en el Valle de Teotihuacán. En Compilación mexicana de estudios empresariales (pp. 2232). México: Universidad Tecnológica de Tula-Tepeji.

Wood, D., Wilson, C., y García, A. (2014). Fomentando la innovación en México, Ideas del Foro de Innovación de Alto Nivel para Creadores de Política. Ed. México: Wilson Center México Institute. 1359 Páginas de Internet

Ahmad, N., y Hoffmann, A. (2008). A framework for addressing and measuring entreprenueurship. OECD Statistics Directorate Working Paper. Recuperado de https://ssrn.com/abstract= 1090374 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.1090374 DOI: https://doi.org/10.2139/ssrn.1090374

CONABIO (2014). Las raíces de la cocina mexicana. México: Gobierno de México. Recuperado de http://www.gob.mx/conabio/prensa/las-raices-de-la-cocina-mexicana Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP, 2017).

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. México: Gobierno de México. Recuperado de http://www.gob.mx/siap/

Secretaría de Economía (2015). Información económica y estatal Estado de México. Recuperado de https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/43334/Estado_de_Mexico.pdf

Published

2019-07-31

How to Cite

Sandoval-Trujillo, S. J., Ramírez-Cortés, V., & Hernández-Bonilla, B. E. (2019). Alternativas de producción del nopal en el Estado de México . Vinculatégica EFAN, 5(2), 1346–1361. https://doi.org/10.29105/vtga5.2-748